Voeding

Voor de kinderen zijn er tijdens de opvang vaste eet- en drinkmomenten. Dit zorgt voor een herkenbaar dagritme wat kinderen duidelijkheid en rust biedt. Tijdens de maaltijd eet de gastouder samen met de kinderen aan tafel. Dit is gezellig en het bakent de eet- en drinkmomenten duidelijk af. Er wordt tijd genomen voor het eten en drinken. De kinderen leren aan tafel te blijven zitten tot ze van tafel mogen. De kinderen worden gestimuleerd om te eten, maar worden hierin niet gedwongen. Tijdens de lunch mogen de kinderen zelf weten wat ze op brood willen. Zo leert het zijn eigen behoeften en smaak kennen en keuzes maken. Wanneer een kind om een 2e broodje heeft gevraagd, wordt het kind wel gestimuleerd om deze op te eten. (ook de korstjes!)

Het eet- en drinkmoment wordt gezien als een sociaal moment waar veel mogelijkheden liggen om sociale competenties te ontwikkelen en te volgen. Denk aan de onderlinge contacten tussen de kinderen, het hebben van aandacht voor elkaar en rekening houden met elkaar (even op elkaar wachten). Doordat alle kinderen samen aan tafel zitten, leren ze ook van elkaar. Tijdens de gastouderopvang wordt het gezegde ‘zien eten doet eten’ werkelijkheid.

De voeding die aangeboden wordt tijdens de opvang is gebaseerd op de producten uit de categorie voorkeur of middenweg in de keuzetabel van het Voedingscentrum.

Traktatierichtlijnen
Het is belangrijk dat eetbare traktaties gezond zijn. En in plaats van iets lekkers kan er ook aan een klein cadeautje gedacht worden. Voor jonge kinderen is een traktatie al snel een hele maaltijd. Daarom wordt bij voorkeur een tractatie klein gehouden. Trakteren mag, maar hoeft niet. De traktatie kan eventueel de ‘dagelijkse’ cracker/soepstengel vervangen

Suggesties voor kleine traktaties

  • Fruit/snackgroente
  • Ontbijtkoek/eierkoek
  • (volkoren)biscuitjes,
  • Kinderkoekjes,
  • Lange vingers, soepstengels,
  • Rijstwafels,
  • Popcorn
  • Pannenkoek / poffertjes
  • Waterijsjes
  • Rozijnen
  • Klein cadeautje