Spelen

Bij gastouderopvang de Kikker wordt gewerkt met een verticale groep (nul tot vier jaar oud). Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met een vaste groepssamenstelling zodat de kinderen snel vertrouwd met elkaar raken.

Spelen gebeurt bij de meeste kinderen vanzelf. Voor elk leeftijd is er kwalitatief goed speelgoed. Sommig speelgoed wordt bewust een tijdje opgeborgen, zodat het weer leuk is als het tevoorschijn komt! Bij gastouderopvang de Kikker wordt samen spelen gestimuleerd aangezien dit iets is wat kinderen echt moeten leren. Dit gebeurt door te balanceren in het mee spelen (en de kinderen daarbij stimuleren om samen te spelen) en juist het alleen laten spelen van de kinderen, zodat zij ook zonder tussenkomst leren om zich samen te vermaken. De groep kinderen is altijd een vaste verticale groep.

Samen met de kinderen houden we de ruimte leefbaar door gezamenlijk het speelgoed op te ruimen. Bijvoorbeeld voor het eten of voor een activiteit. Voor het opruimen zingen we een liedje en wordt er geholpen bij het opruimen. Doordat op de speelbakken een afbeelding staat van het speelgoed dat in de bakken hoort, leren kinderen het speelgoed gesorteerd op te ruimen. Kinderen mogen tijdens het spelen zelf bepalen waar ze mee willen spelen, maar wanneer er weinig afwisseling is in hun keuze worden de kinderen gestimuleerd om toch een keer ergens anders mee te spelen. De kinderen leren welk speelgoed ze zelf mogen pakken en welk speelgoed ze moeten vragen of ze ermee mogen spelen.

DSC_0081Het aanwezige speelgoed:

 1. Treinrails.
 2. Babyspeelgoed
 3. Keukentje met materiaal
 4. Little people
 5. Bouwblokken
 6. Knuffels
 7. Houten blokken
 8. Muziekinstrumenten
 9. Autootjes met speelmat
 10. Poppen met materiaal
 11. Puzzels
 12. Spelletjes
 13. Lego
 14. Knexx
 15. Tafeltje met stoeltjes

Buiten spelen
Bij gastouderopvang de Kikker beschikken wij over een dakterras. Hier is een zandbak met verschillend buitenspeelgoed. Buiten kunnen de kinderen zich lekker uitleven. Een beetje vies worden hoort daarbij!

Verantwoord televisie kijken
Mediagebruik en kleine kinderen wordt over het algemeen als zeer negatief gezien. Maar waarom? Als je verantwoord omgaat met mediagebruik, ben ik van mening dat dit prima kan bij kinderen vanaf 2 jaar. Kinderen onder de 2 hebben nog zoveel te doen, zoveel te leren en ontdekken. Die hebben echt geen beeldscherm nodig. Maar vanaf 2 jaar vind ik dat dit kwaad kan wanneer je hier verantwoord mee om gaat. Samen naar bijvoorbeeld ‘Nijntje‘ kijken.
Wanneer je samen kijkt, kan je er samen over praten, samen dingen benoemen en liedjes meezingen. Dit stimuleert de interactie die een kind nodig heeft. Doordat ik zelf met de kinderen meekijk en praat over wat wij zien, houd ik zelf een oogje in het zeil. (rekeninghoudend met de richtlijnen van televisie kijken).

Richtlijnen televisie kijken:
• tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
• 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;