Slapen en rusten

Jonge kinderen hebben veel slaap nodig. De een meer dan de ander, maar alle jonge kinderen hebben tussen de middag nog wel een slaap nodig. Uit ervaring is opgevallen dat kinderen rond drie jaar meestal niet meer gaan slapen tussen de middag. Toch is het ook voor hen belangrijk dat zij tussen de middag nog even slapen, ook al is het alleen maar rusten. Het ritme dat het kind thuis gewend is, wordt zoveel mogelijk hetzelfde gehanteerd.

Onderstaande tabel laat zien hoeveel slaap kinderen tot 4 jaar oud nodig hebben:

Leeftijd Overdag ‘s Nachts Totaal uren
3 mnd 5 10 15
6 mnd 4 10 14
9 mnd 3 11 14
12 mnd 2,5 11,5 14
2 jaar 1,25 11,75 13
3 jaar 1 11 12

Wanneer de kinderen gaan slapen, krijgt elk kind zijn eigen beddengoed en slaapt hij hij telkens in hetzelfde bedje. Dit zorgt voor duidelijkheid en zo worden bijvoorbeeld ziektekiemen niet gemakkelijk overgedragen. Baby’s worden altijd op de rug gelegd wanneer zij gaan slapen. Bij kinderen tot 1.5 jaar wordt een babyslaapzak gebruikt. Oudere kinderen slapen onder een lakentje (+ eventueel een fleecedekentje wanneer het te koud is). Kinderen die thuis een speen en knuffeltje mee krijgen wanneer zij gaan slapen, krijgen deze ook mee. In de slaapkamer is een babyfoon aanwezig. Voor de grotere kinderen die echt niet meer slapen, wordt ook een rustmoment ingebouwd door bijvoorbeeld boekjes te lezen of wat te tekenen en te kleuren. Hierdoor is het tijdens de slaaptijd voor de kleintjes ook echt rustig in huis.

Slapen neemt ook risico’s met zich mee met betrekking tot wiegendood. Daarom wordt er alles aangedaan om dit risico zo klein mogelijk te maken/houden. De maatregels genomen worden leest u hieronder.

Veilige bedden
De kinderen slapen in stapelbedden. Oudere kinderen die al in het bedje kunnen gaan staan slapen beneden in het stapelbed en de jongere kinderen bovenin.

Temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid
Warmtestuwing speelt een belangrijke rol bij baby’s die onder het beeld van wiegendood overlijden. Daarom wordt er goed op gelet of kinderen het niet niet té warm krijgen, zo worden de kinderen niet te warm aangekleed en wordt de temperatuur in de slaapkamer in de gaten gehouden door middel van een thermometer met luchtvochtigheidsmeter.
In slaapkamer waar kinderen jonger dan 1,5 jaar slapen wordt voor een temperatuur gezorgt tusen de 15°C en 18°C graden. Daarnaast wordt er voor gezorgd dat de luchtvochtigheid tussen de 40-60% ligt.