Vruchtenhagelslag

naamloosTegenwoordig zien we steeds meer verschillende soorten broodbeleg. Aangezien de kinderen bij de Veenkabouters zelf hun gesmeerde broodje meenemen, ben ik mijzelf gaan afvragen of bepaalde voedingsmiddelen wel gezond/goed zijn. De schappen in de winkels liggen ook steeds voller en er is ook steeds meer keus. Alles ziet er heel aantrekkelijk uit. Maar wat zit er eigenlijk in? Is het wel gezond voor onze kinderen?

In voedingsmiddelen zitten tegenwoordig vaak E-nummers. E-nummers zijn stoffen die voedingsmiddelen verbeteren (?) door toevoegingen van bijvoorbeeld kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Je hebt allerlei E-nummers. De een kan helemaal geen kwaad en de andere juist wel heel erg. De E-nummers zijn onderverdeeld in 3 zones. (Rood, Oranje en Groen) Rood kan je beter vermijden, Oranje moet  je mee oppassen en Groen kan geen kwaad/is goed. (Zie ook de app ‘E-nummer vrij)

Vruchtenhagel:

Wat zit er in?: Suiker, tarwemeel, appelsap 5%, dextrose, natuurlijk aroma, citroenconcentraat, saffloerectract, kleurstoffen (beta-caroteen, karmijnzuur(E110, E104, E122))
E-Nummers?: E110:                       Zonnegeel FCF (Dit is een E-nummer die in de rode zone valt, dat betekent dat je deze zo veel mogelijk moet vermijden). Zonnegel FCF is een naturiumzout, maar het is ook toegelaten onder de vorm van kalium of calciumzout. Het wordt afgeraden voor mensen met astma en hyperactieve kinderen.
E104: Chinolinegeel (Dit E-nummer valt ook in de rode zone).Chinolinegeel behoort tot de additieven waarvan de Britse voedingsautoriteit in 2007 aangaf, dat de stof mogelijk hyperactiviteit bij kinderen veroorzaakt. Verboden in de VS.
E122: Azorubine (Rode zone) Rode synthetische kleurstof, afgeraden voor mensen met astma of in combinatie met aspirine.

Hagelslag Voedingswaarde

Conclusie:
We kunnen denk ik wel vaststellen dat je net zo goed puur suiker op je boterham kunt strooien, dat is haast hetzelfde als je kijkt naar de ingrediënten. Er zit in de vruchtenhagel 15 gram suiker per boterham. Dat is hetzelfde als 3,5 suikerklontjes die je op je boterham strooit samen met nog wat kleurstoffen. Als je kijkt naar de E-nummers, dan vallen deze allemaal binnen de rode zones, zelfs wordt hierbij vernoemd dat dit niet goed is voor kinderen. Een broodbeleg die denk ik zo weinig mogelijk tot niet gegeten moet worden.